Australien ett u-land? - Vimmerby Tidning - Australien ett u-land?
Australienbloggen

Australien ett u-land?

20. juli 2016 09:00

Jag är i chock! Australien börjar mer och mer likna ett u-land för mig, än det rika land det alltid har verkat att vara.

Sedan jag började på journalism utbildningen har jag lärt mig otroligt mycket. Inte bara om media och att skriva rätt, utan om Australien och världen överlag. Den här terminen har varit särskilt lärorik för mig och jag kan inte annat än att jämföra allt jag får lära mig med Sverige.

Så, den första lärdomen jag fick för ett par veckor sedan var att Australien har ingen yttrandefrihet. Det är sant. De (numer ”vi”) får inte säga vad vi vill i media OM det inte handlar om politik. För handlar det om politik eller om en politiker, ja då får man skriva eller säga vad man vill. Hur sjukt?!? Men såklart var jag tvungen att googla om Sverige, bara för att vara hundra procent säker på att vi faktiskt har det i vår grundlag – och mycket riktigt – Sverige var det första landet i världen med yttrandefrihet. Fantastiskt.

Nummer två, det är lag på att alla MÅSTE rösta i deras liknelse av riksdagsvalet. Det är alltså obligatorisk att rösta från den dag du fyller 18 år. Vad händer annars då tänker ni? Jodå, de får en böter på hela 1000 kronor. Kan tänkas vara ett bra sätt att få alla unga att rösta, men ändå? Tusen spänn? Man får dessutom inte heller rösta blankt – då får man också böter.

Och den sista mest chockerande sak jag fick lära mig förra veckan – det är olagligt att göra abort i Australien. Förstår ni hur sjukt det är? De har inte ändrat på sina kriminal lagar sedan 1899, och abort är alltså fortfarande, idag, 2016 - olagligt. Självklart gör folk aborter här, men enligt lag så ska de som utför abort få fängelse i tio år. Kvinnan måste ha giltiga skäl för att få göra abort, så som dålig mental hälsa eller dålig fysisk hälsa. I den stat jag bor kan de också få godkänt att göra abort om de har problem socialt eller ekonomiskt. Ett fall i en stat som heter Queensland var det en 12-årig flicka som var tvungen att gå till rätten med en advokat för att få göra abort. Ett annat fall fick missfall, men fick vänta i en vecka på att läkaren skulle ta bort det döda fostret för att han inte ville göra något olagligt. Andra som vill göra abort kan åka till andra stater där lagen inte är lika hård. Jag smäller av.

Och om jag som svensk skulle behöva göra abort? Jadå, då får jag snällt betala 10 000 kronor, eller åka raka vägen hem till Sverige och göra FRI ABORT.

Men Australien är ett fantastiskt land på många andra sätt. 

Lägg till kommentar