"Svenska nyheter äger" - Vimmerby Tidning - "Svenska nyheter äger"
Australienbloggen

"Svenska nyheter äger"

31. mars 2016 07:40

Att plugga på ett annat språk är skitsvårt. Men väldigt intressant. Även att det är skitsvårt vissa gånger så är det banne mig så underbart roligt. Jag utmanar mig själv varje dag genom att skriva på engelska, och jag blir bättre och bättre. MEN det var inte engelska jag ville prata om i detta inlägg (som är det första på länge) det är journalismen och media, och min skola Macleay College.

Jag är nu inne på slutspurten på min andra termin, vilken har gått så otroligt fort och det känns som att jag kastas mellan förvirring och motivation om vartannat. Nu är jag i en motiverande fas, då jag till och med lyckas skriva detta lilla inlägg.

Macleay College är en liten skola med endast tre utbildningar, varav Bachelor of Journalism är en av dem. Motsvarande Journalistutbildningen i Sverige. Min skola, eller mitt college kanske jag ska säga, vill väldigt gärna få in internationella studenter på skolan, alltså sådana som jag. Det började en annan svensk tjej från Skåne här förra terminen och vi ses då och då i korridorerna eller lunchar ihop. För alla här är ju från Aussie-land. Och vad vi förstår så är vi de enda internationella studenterna på hela skolan, vilket är både roligt och jobbigt på samma gång. 

Allt vi läser om i skolan är om Australien eller Sydney. Lag och rättssystem i Australien, nyheter i Sydney och vi förväntas veta vilka ministrar och partier som existerar i detta stora land (jag vet knappt några ministrar i Sverige). Och det är väl egentligen självklart då skolan ligger i Sydney, Australien. Men jag, bitter som jag är, ifrågasätter ju då varför de tar in internationella studenter om de ändå bara fokuserar på Australien? Vad får vi ut av detta? 

Det finns omkring sju nyhetskanaler i Sydney, varav två är seriösa och resten tävlar om vem som har mest tittare. De visar hellre en man som blivit rånad i västra Sydney än de miljoner flyktingar som springer omkring i världen. För att det är det folk vill se. Tragiskt nog.

Det jag vill säga är att svenska nyheter äger. Det känns mer på riktigt och att journalister i Sverige faktiskt fokuserar på det som är viktigt. Jag vet inte om det bara är jag, för att jag just inte är från Australien, men om man nu ska satsa på internationella nyheter och studenter så borde nog hela Sydneys media situation ändras. Låter ganska hårt, men trots detta så är det väldigt roligt att få insikt i ett annat lands media värld. Och det har fått mig att inse att Sverige är ett fantastiskt land.