Gömda bakom stora skyskrapor och nybyggda lägenhetshus - Vimmerby Tidning - Gömda bakom stora skyskrapor och nybyggda lägenhetshus
Australienbloggen

Gömda bakom stora skyskrapor och nybyggda lägenhetshus

5. november 2015 13:18

Det slog mig häromdagen när jag gick igenom ett område nära där jag bor. Det kallas för ”housing comission areas” och är områden där regeringen har slagit ihop aboriginer, Australiens urinvånare, med deras familjer och andra familjer i stora, grå betonghus i små lägenheter.

Det som slog mig var att i Sverige och i lilla Hultsfred vet man inte så mycket om dessa urinvånare, det visste i alla fall inte jag innan jag kom hit, jag trodde att de levde ute i bushen som i filmerna om Crocodile Dundee eller bland alla andra australiensare i landet.

Men så är det inte ska jag säga er.

Aboriginer är klassade längst ner på skalan (om man nu kan säga så i dagens samhälle). Oftast är den här folkgruppen alkoholiserade eller har hamnat i drogernas värld. Varför vet jag inte, det bara är så. Jag har aldrig sett någon aborigin jobba eller gå runt i stan och shoppa eller liknande. Och det gör mig lite ledsen och förbannad på samma gång.

Varför ska det behöva vara så? Och nu vill jag inte att ni ska se det på ett dåligt sätt, utan mer att jag vill upplysa och berätta om detta. För när jag gick där bland de stora, grå betonghusen mötte jag ett tjugotal människor som hälsade glatt och umgicks med sina familjer på utegården, och så kände jag ”stackars människor”. Varför ska jag som internationell student ha det bättre i ett land som dessa aboriginer har skapat och vuxit upp i? Men och andra sidan så vet jag ju inte hur de har det, och då blir jag förbannad på mig själv för att jag ens tänkte ”stackars människor”.

För mig är det bara så svårt att förstå och tänka mig att de bor där utanför samhället, gömda bakom stora skyskrapor och nybyggda lägenhetshus. Deras kultur fascinerar mig dock, det lilla jag vet om deras sätt att leva får mig att vilja vara med och leva ibland dem.  Det jag vet, är att man ofta i det här landet skiljer på ”vi” och ”dem” och diskussioner kring ifall det är rätt eller inte pågår varje dag.

Jag brukar tänka på rasismen hemma i Sverige och jämföra med hur aboriginerna har det i Australien. Är detta rasism? Eller är det bara ett sätt att behandla dessa människor, som regeringen tycker är okej? Det som är jag alltid reagerar på är att ordet ”rasism” används inte här. Visst finns det rasism och människor som inte gillar andra människor, men man pratar inte om det och man gör det inte till en stor sak. Vilket jag tycker är fantastiskt bra!