Vad man behöver innan man åker - Vimmerby Tidning - Vad man behöver innan man åker
Australienbloggen

Vad man behöver innan man åker

11. september 2015 06:05

Visum, försäkring, pengar, lån, packning och pass. Det är mycket man måste tänka på innan man kan ge sig iväg för att resa eller bo utomlands under en längre tid.

För dig som funderar på att ta ditt pick och pack för att resa, det är inte så komplicerat som det ibland kan verka.

Först och främst så måste du kolla din ekonomi, är det möjligt att spara ihop pengar? Beroende på hur länge du vill vara borta och var du ska resa så varierar summan du behöver, och har du tänkt att jobba under tiden du reser?

I Australien ligger priserna på ungefär samma som i Sverige, vissa saker som till exempel alkohol och boende är dyrare medan bensin och kläder oftast är billigare än i Sverige. Men 50 000 till 80 000 räcker om du inte har tänkt jobba.

Sen har vi ju det här med visum också, i Australien finns det hundratals olika visum att välja mellan och du måste ha ett visum för att få komma in i landet. Jag är här på ett studentvisum, vilket du bara kan få om du studerar såklart.

De vanligaste visumen är Work and Holiday och turistvisum. Work and holiday-visumet tillåter dig att stanna i landet i ett år och då har du också möjligheten att jobba i landet. Turistvisum är giltigt i tre månader och då får du inte jobba i Australien.

Du måste även ha en reseförsäkring och det kan du skaffa genom din hemförsäkring, se även till att du är försäkrad under hela din vistelse utomlands för det är omöjligt att förlänga försäkringen när du väl är ute och reser.

Dessutom måste ditt pass vara giltigt i sex månader efter det att du har lämnat Australien och du är klar med din resa, det är något de är väldigt hårda med här down under.
 
Sen är det såklart packningen och om du reser under sommaren eller vintern. Packa mindre än vad du tror att du behöver. Jag vet att ni har hört det förut, men du kommer vilja shoppa och önska att du inte packade så mycket när du drar runt på din tunga rycksäck eller resväska.