Jämlik sjukvård – valets stora fråga

STOCKHOLM 20171107
En kvinnlig patient med en rollator får hjälp av personal att ta sig fram i en korridor på ett sjukhus 
Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

STOCKHOLM 20171107 En kvinnlig patient med en rollator får hjälp av personal att ta sig fram i en korridor på ett sjukhus Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2018-09-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukvården är för de flesta vardagens och därför också valets viktigaste fråga. Det märker vi när vi träffar väljare. Och det är också svaret i många opinionsmätningar. Långa vårdköer till sjukhuskliniker, stängda vårdavdelningar, personalbrist, överbelastade läkare på hälsocentraler och ojämlik vård. Ja, listan kan tyvärr göras lång. De senaste fyra åren är en sorglig historia för allt för många patienter också i vårt län.

Trots att den styrande rödgröna politiska ledningen inte vill erkänna det så är det ett faktum att sedan kömiljarden togs bort har vårdköerna i Kalmar län fyrdubblats. I januari 2015 stod 313 personer i vårdkö och hade väntat mer än tre månader på att få träffa en specialistläkare. Tre år senare januari 2018 hade vårdkön ökat till 1 263 patienter. Detta duger inte.

Vi vill inte ha en sjukvård där vårdköerna växer. Det är därför som KD i hela valrörelsen bland politiska frågor ständigt lyft fram sjukvården. Vi har redovisat en rad åtgärder. Återinför kömiljarden. Skärp vårdgarantin så att man får rätt att träffa rätt vårdkontakt inom 24 timmar. Ge varje patient rätt till fast läkarkontakt vid återkommande vårdbehov.

Många av sjukvårdens brister består i svårigheter att rekrytera och behålla läkare och sjuksköterskor. Därför har nu Ebba Busch Thor och KD presenterat ännu en lösning. Bryt med hyrläkarkostnaderna och den bristande kontinuiteten. Ge läkare och sjuksköterskor som vill ta jobb i glesbygd fördubblad lön. Detta skulle ge den nära vården på hälsocentraler och läkarmottagningar chans att bemannas med fast anställd personal. Vinnare blir patienterna på små orter och i glesbygd. Vi kan med KD:s förslag få en tryggare och mer jämlik sjukvård!