Startsida | Information | Redaktion | Annonsera | Prenumerera | Kontakta oss

Kalmar län
Vimmerby
Hultsfred
Eksjö/Mariannelund
Kinda
Västervik
Linköping
Nyheter
Sport
Kultur
Motor
Debatt

Nyfödd fick hjärnblödning - nekades ambulans

10.07.2012 06:07En nyfödd pojke som blivit sjuk fick inte åka ambulans från Vimmerby. När föräldrarna tog saken i egna händer visade det sig att pojken fått en hjärnblödning. Föräldrarna anmäler nu ambulanspersonal och vill att Socialstyrelsen utreder händelsen.

Den en månad gamle pojken kom till slut till Västerviks sjukhus där man insåg att han var svårt sjuk. Efter att hjärnblödning konstaterats vårdades han i två veckor på sjukhus varav en i Västervik. Pappan har nu anmält ambulanspersonalen till Socialstyrelsen.

Händelsen inträffade i början av maj i år. Då ringde pappan till den drygt en månad gamle sonen till SOS Alarm eftersom pojken mådde mycket dåligt och hade diarré.
En ambulans med två kvinnor kom till familjens bostad och undersökte pojken och talade med Västerviks sjukhus om fallet. Till slut beslutades det att inte ta med pojken.
Pappan berättar att han och mamman såg hur deras son mådde dåligt och ville att han skulle föras till sjukhus på en gång.

Blir arg på pappan
Kvällen efter ringer pappan återigen till SOS Alarm men blir då nekad ambulans eftersom ”barnets tillstånd anses vara normalt”.
Pappan berättar att telefonoperatören på SOS Alarm blir arg på honom för att han ringt.
På morgonen efteråt kör pappan själv sin sjuke son till Vimmerby hälsocentral. Där beslutas på en gång om att köra pojken till Västerviks sjukhus.

Helikopter till Stockholm
På sjukhuset ställer sig läkare undrande till varför inte ambulansen tog med pojken redan vid första tillfället - två dagar tidigare.
Läget har vid det här laget blivit akut och pojken transporteras via Oskarshamns sjukhus med helikopter till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Författare: Henrik Simonsen


För artikeln i sin helhet, se papperstidningen.


  


 
Allt material på Vimmerby Tidning.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Inget material får kopieras utan tillstånd. Redaktion, Webmaster